Vegaaniurheilijan ruokailusta

Olen monesti saanut kysymyksiä ruokavalioasioista. Ihmisiä tuntuu kiinnostavan, mitä kestävyysurheilua harrastava vegaani suuhunsa laittaa, ja olen luvannut kirjoittaa aiheesta. Aika lunastaa tuo lupaus viimeinkin.

En tunne olevani minkäänlainen auktoriteetti ravitsemusasioissa. Kokemukseni ovat kuitenkin osoittaneet, ettei pyörän kulku ole ainakaan huonontunut sen jälkeen, kun pari vuotta sitten siirryin täysin vegaanisiksi. Sitä ennen olin pari vuotta ollut ”lakto-ovo-vegetaristi” eli söin edelleen juustoa, munaa ja maitoa sisältäviä ruokia, mutta hyvin vähän silloinkin.

En osaa kuvailla ruokavaliotani kovinkaan kattavasti kirjoittaen, joten ajattelin lähestyä asiaa kuvien muodossa. Näissä kuvissa on vajaan kuukauden ajalta otantoja syömistäni ruuista, mutta aivan kaikki ateriat eivät ole kuviin päätyneet. Näiden lisäksi on tullut syötyä reippaita määriä ruisleipää, tofua, kaurapuuroa, mysliä, soijajogurttia, soijarouhetta ja mansikkahilloa, joista suurin osa aamu-, väli- ja iltapaloistani koostuu.

Suurin ruokasyntini on liiallisten iltapalojen syönti: olen vähän väliä jääkaapilla iltaisin ja näiden ylimääräisten aterioiden rajoittamisen kautta yleensä säätelen painoani tarvittaessa. Nyt on taas käynyt perinteisesti, että olen lihonnut kisakaudella monta kiloa, kun miinuskaloreilla ajetut PK-lenkit ovat jääneet vähiin ja kisoihin tulee aina tankattua hyvin etukäteen, kisan aikana ja kisan jälkeen.

Heinäkuu on tullut vietettyä enimmäkseen lomalla, joten ravintoloissa on tullut syötyä tavallista useammin. Nykyisin se on vieläpä varsin helppoa, kun lähes kaikkialta saa vegaanisia vaihtoehtoja. Yleensä syön ulkona vain useamman päivän kisareissuilla ja pitemmillä ajomatkoilla kisoista kotiin.

Vegaanista ruokavaliota täydennän seuraavilla pillereillä: B12-vitamiini, rautalisä, sinkki, D-vitaamini muulloin kuin kesällä ja kalsium/magnesium. Näistä vain B12 on välttämätön lisä vegaanille, rautaa otan varmuuden vuoksi.

Nämä kuvat varmasti osoittavat sen, että vegaaniksi ryhtyäkseen ei ainakaan tarvitse olla kummoinen kokki. Sen verran simppelillä linjalla mennään 🙂

Huomaa VegeStreet-tapahtuma Helsingissä Teurastamolla la 4.8.!

Inspiraatiota:
Sipsikaljavegaanit

Lisätietoa urheilijan vegaaniruokavaliosta:
Vegaaniliitto
Urheilevan vegaanin ravitsemus, osa 1 ja osa 2

Ruoka6
Kemiönsaarelaisen hostellin aamupala. Kaurapuuroa hillolla ja saaristolaisleipää kuivana. Hotellien aamiaisilla olisi oman kokemukseni mukaan eniten petrattavaa vegaaniruokavalion huomioimisessa – niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Ruoka15
Tyypillisen työlounaani. ”Kokoa itse”-salaatti S-Marketista. Raasteita, avokadoa, oliiveja, pähkinöitä, sweetydropseja, taboulehia ja yleensä jokin proteiinilähde kuten falafelit, joita ei ollut saatavilla kyseisenä päivänä. 
Ruoka14
Iltahuikopala. Pähkinöitä ja omenaa.
Ruoka13
Työpaikkalounas. Pääruokana tarjolla ollut kasvisvaihtoehto ei ollut vegaaninen, joten tyydyin lisukesalaatteihin.
Ruoka12
Mökkireissun huoltoasemalounas. Bataattiburgeri ranskalaisilla.
Ruoka11
Mökkilounas. Salaatti pastalla ja tofulla.
Ruoka10
Fiskarsin maastopyöräilyn välipala. Vegaanijätskiä ja mustaa kahvia. Nykyisin kauramaitoa saa kahviin tiskin alta lähes kaikista paikoista, mutta tältä kioskilta oli päässyt loppumaan.
Ruoka9
Fafa’sin vegaanimeze shoppailureissulla Kampissa.
Ruoka8
Kesälomaroadtripin lounas Hangossa. Classic Pizzan vegaanipizza.
Ruoka7
Tammisaarelaisen ”ensimmäisen aallon vegaanikahvilan” Vegan deluxe voileipä. Edellä mainittu kahvilatyyppi on sellainen kotikutoinen, hippihenkinen ja sliippaamaton.
Ruoka5
Kesälomaroadtripillä Mathildedahlin suklaapuodissa kevyt välipala.
Ruoka4
Mökkilounas. Nuudelisalaatti Mathildedahlin leipomon patongilla ja sinisellä (vegaanisella) Keijulla.
Ruoka3
Kevyt mökki-illallinen. Nuudelisoppa ja Mathildedahlin kyläpanimon vehnäolutta pieni lasillinen.
Ruoka2
Mökki-illallinen. Valmiiseen pakastepohjaan tehty pizza ilman juustoa. Helppoa, nopeaa ja terveellistä, aina ei pizza juustoa kaipaa. Päinvastoin täytteet maistuvat raikkaampina.
Ruoka1
Nopea illallinen kotona. Nuudeleita ja linssejä.
Ruoka16
Lounas kotona. Soijasuikaleita, pakastewokkivihanneksia ja täysjyvänuudeleita.

Yksi vastaus artikkeliiin “Vegaaniurheilijan ruokailusta

  1. Maukkaan näköisiä annoksia. Tuli kans kesälomalla ostettua tota Mathildedahlin patonkia ja oli muuten erittäin hyvää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s