Harjoituskauden kuulumisia

Sisäänpäinkääntyvää jurotusta

Edellisestä blogi-postauksesta onkin jo päässyt kulumaan tovi ja moni on ehtinyt kysellä missä seuraava juttu viipyy. Ontuva selitykseni liittyy siihen, mitä offseason itselleni edustaa.

Minulle offseason ei tarkoita pienintäkään taukoa pyörällä ajamisesta tai harjoittelemista, mutta taukoa puoli vuotta kestävästä kisahärdellistä ja kaipuuta perusasioiden pariin. Perusasioita itselleni ovat esimerkiksi harjoitteluohjelman noudattaminen sekä palautumiseen keskittyminen. Samasta syystä en ole tänä syksynä ollut lainkaan kiinnostunut CX-kisojen ajamisesta, mieli vetää perusharjoittelun pariin paljon enemmän.

Kaikki tämä johtaa melko sisäänpäinkääntyvään ajatteluun ja eristäytymiseen, mihin bloggaaminen ja somesta huolehtiminen sopivat huonosti. Nyt voisi kuitenkin olla jo aika suunnata katsetta hieman ulospäin omasta navasta ja hieman viestiä missä mennään.

Valmentaja ja harjoitusohjelma

Ensimmäistä kertaa pyoräilyurallani minulla on nyt valmentaja ja harjoitusohjelma jota noudatan. Aikaisemmin pohdin valmentajan tarpeellisuutta, sekä riskien ja hyötyjen välistä suhdetta, sillä olin pystynyt kehittymään omassakin valmennuksessa vuodesta toiseen. Kannattaisiko siis jatkaa samaan malliin ja toivoa, että saan tehtyä taas pienen kehitysaskeleen omin avuin, joka johtaisi taas vähän parempiin kisatuloksiin.

Päädyin kuitenkin ottamaan isomman riskin, koska halusin muutosta omaan tekemiseen enemmän, kuin pelkäsin muutoksen tuomia riskejä. Lisäksi valmentajalta saatu harjoitusohjelma tuo tekemiseen omaa merkityksellisyyttään. Tuntuu ikään kuin toteuttaisi päivittäin jotain isompaa suunnitelmaa.

PMC
Viimeisen kolmen kuukauden PMC-käppyrä. Tasaista tekemistä.

Omassa ”valmennuksessa” harjoituksia tulee tehtyä omien mielihalujen mukaan ja viikkojen väliset harjoitusmäärävaihtelut muodostuvat suuriksi olosuhteiden mukaan. Valmentajalta saadun harjoitusohjelman pyrin sen sijaan toteuttamaan prikulleen ja luotan, että se on riittävästi.

Niin valmentajan nimi on Matti Pajari, suomenmestari radalta ja maantieltä, mutta harjoitusohjelman sisältö on luottamuksellinen.

Kuntotesti

Harjoitusohjelmaani varten halusin selvittää tarkat kynnysarvot, jota varten kävin elämäni ekassa kuntotestissä Haagan R5:ssa. Syke ja teho anaerobisella kynnyksellä ei hämmästyttänyt, vaikka teholukemat jäivätkin hieman vaatimattomiksi. Aerobisen kynnyksen selvittäminen kiinnosti enemmän, sillä se on hieman vaikeampi saada selville esimerkiksi kisadatoista.

Testissä käytettävä kaasunaamari aiheutti kuitenkin itselläni todella klaustrofobisen tunteen heti kun hengitys alkoi hieman tiheentyä. Paniikinomainen reaktio taas nosti sykkeet aivan liian ylös mikä vääristi testituloksia PK-sykkeiden osalta.

Lopputesti sujui varsin hyvin, kun naamari vaihdettiin suukapulaan, johon riitti kun hengitti jokaisen kolmen minuutin pykälän viimeisen minuutin ajan. Jos joskus vielä teen testin uusiksi, haluan käyttää suukapulaa heti alusta alkaen maskin sijasta.

Suurta viisautta ei testistä siis nyt irronnut, mutta kehittymisen kannalta on lupaavaa, että anaerobisen kynnyksen ja vo2maxin välillä on reilusti liikkumavaraa, joten tempopyörän voi saaada oikealla treenillä kulkemaan merkittävästi kovempaa vielä.

Harjoitteluvälineet ja apuohjelmat

Aikaisempina vuosina olen tykännyt kovasti toteuttaa Trainerroadin harjoitusohjelmia viikonlopun PK-lenkeillä höystettynä, mutta nyt ulkopuolisessa valmennuksessa Trainerroad ei sovi enää juurikaan omaan käyttööni. Sen sijaan olen siirtynyt käyttämään noin 50/50 Zwiftiä ja Garmin mittaria trainerin käskemiseen.

Zwift on tarjonnut hieman virikettä niihin harjoituksiin, jotka ovat luonteeltaan simppeleitä ”tunti tehoalueella X”, kun taas strukturoidumpiin intervalliharjoituksiin on kätevämpi säätää watteja Garminin ruudulta ”Set target power”-moodissa.

Kumpa Garmin vaan osaisi tehdä ”Powermatchin” kuten Trainerroad, koska haluan tietää tehoni Garmin Vector 3 polkimien mukaan, mutta itse asiassa Garmin säätää vain trainerin watteja. Ero voi olla erittäin suuri, varsinkin kun trainerini lämpenee treenin aikana. Saatan säätää mittarista wateiksi 300w, mutta polkimien mukaan tehot ovat vain 250w lopulta. Juuri tätä eroa Trainerroadin Powermatch osaa kompensoida säätäen trainerin watteja, mutta käyttäen tehomittarin watteja ”totuutena”. Ilman Powermatchia joudun itse säätämään watteja usein yläkanttiin, että toteutunut teho tehomittarin mukaan olisi se mitä pitää.

Olen myös hieman alkanut kyseenalaistaa Zwiftin tarpeellisuuden omassa käytössäni. Zwift-kisojen viehätyksen ymmärrän ja pariin kisaan olen ottanut osaa, mutta en ole viitsinyt (seliseli) vetää aivan niin punaiselle tässä vaiheessa harjoituskautta, kuin kisoissa pärjääminen vaatisi. Mutta pelkkä Zwiftissä lenkin ajelu on kyllä melko tylsää. Läppärin ruudulta voi katsoa montaa mielenkiintoisempaakin asiaa mielin huijaamiseksi pois traineroinnin monotoniasta.

Hiekkatieralli ei pettänyt taaskaan

Marraskuun ehdottomasti paras pyöräskaba, ainakin HELCX-kisoja lukuunottamatta, on tietenkin Hiekkatieralli. Panostin kisaan niinkin paljon, että huollatin krossarini Bikeplanetissa ja hankin uudet rullaavat Schwalben G-One tubeless gravel-renkaat.

Keli oli taas perinteisen hiekkatierallimainen ja kuraa lensi niin maan pirusti. Mäenpään Eero yritti karkuun alusta alkaen koko ajan ja pakotti muut kiinniajoon. Erkko Salonen lähti irti ennen puoliväliä, iskin perään ja ajettiin kahdestaan melkein loppuun asti. Erkko valitti ettei näe mitään lasien läpi ja ajoi minun takarenkaaseen monta kertaa, kun taas itsellä ei ollut laseja ja raavin hiekkaa ja kiviä koko ajan pois silmämunista. Silmät olivat melko kipeät muutama päivää kisan jälkeen, ei kovin fiksia puuhaa.

IMG_1759
Hatkassa Erkon kanssa

Iskin Erkolta irti Vestran viimeisessä jyrkässä mäessä ja ajoin viimeiset muutama kilsaa yksin maaliin. Vaikka tämä ei nyt kovin vakavastiotettava kisa olekaan, oli silti mukavaa huomata ettei kunto ole täysin pohjamudissa, vaikka viimeiset pari kuukautta onkin tullut ajettua vain PK:ta.

Seuraavat askeleet

Tätä kirjoittaessa joulu on jo ovella ja heti joulun jälkeen lähdemme muutamaksi päiväksi Kolin maisemiin nauttimaan luonnosta. Kolilla tulee hiihdettyä ja tehtyä muuta kuin pyöräilyä.

Tämän jälkeen alkaa jo Calpen treenileiri kolkuttelemaan reilun kuukauden päästä ovella, mistä taas kisakauden alkuun ei ole kuin reilu kuukausi. Sillä lailla se talvi taittuu taas taakse.

Samalla lupaan ryhdistäytyä blogin kirjoittelussa, alkaa hiljaiselo jo riittää. Kuulumisiin!

 

5 vastausta artikkeliin “Harjoituskauden kuulumisia

  1. Hei,
    Zwiftiinhän voi parittaa oman tehomittarin treinerin sijasta. Samoin sinne voi tehdä omia treenejä hyvin nopeasti. Tai voi myö ottaa treinerin älykkyyden pois, jolloin vaihteilla saa säädettyä tehontuottoa. Jos siis haluaa käyttää omaa tehomittaria ja päästä tosta Garminilla näppäilystä eroon. Sit kun zwift toimii harjoitusten mukaan tai tyhmänä, niin näytön voi korvata netflixillä tms.

    1. Zwiftissä on oma tehomittari paritettu trainerin lisäksi. Siitä huolimatta jos teen harjoituksen Zwiftiin jossa intervalli on 250w, Zwift keskustelee tehosta vain trainerin kanssa, vaikka ruudulla watit tulevat tehomittarista. Eli jos traineri näyttää yläkanttiin, niin treenin oikeat watit jää alakanttiin. Toki erg-moodin saa poiskin, jolloin wattien oikeus jää omalle vastuulle, mutta pidän erg-moodin helppoudesta.

      1. Sulla on varmaan jossain asetuksessa häikkää, koska noin sen ei tietenkään pitäis mennä. Tietty laitevaihtoehtoja on paljon: Bt/ant+, PC/Mac/apple tv, joissa kaikissa omat viat. Mulla ainakin pelittää hyvin tehomittarin lukemilla (ja monilla tutuilla) ja zwift käskyttää sit niiden perusteella treineriä (toimi näin sekä tacx vortexilla, että nyt kickr corella). Tsemppiä treenikauteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s